FOTÓ A NAGYVILÁGBÓL SOROZAT #2

aug 26, 2019 | Kult

Újabb 5 híres történelmi fotót hoztunk el nektek. Ismerjétek meg ti is a fotók történetetét, ha pedig lemaradtál az előző részről, akkor itt tudod pótolni.

A Man on the Moon – Neil Amstrong, 1969

A Man on the Moon - Neil Amstrong, 1969

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas lépés az emberiségnek”- mondta Neil Amstrong, majd kilépett az űrhajóból és a lába a Hold felszínén landolt 1969. július 20-án.

Amstrong volt az első ember a Holdon, viszont Buzz Aldrin volt az első ember a Holdon, akiről fénykép készült! Amstrong mellkasára volt erősítve a legénység 70mm Hasselblad kamerája, amivel a fenti fotó is készült.

A Man on the Moon - Neil Amstrong, 1969

Starving Child and Vulture – Kevin Carter, 1993

Starving Child and Vulture - Kevin Carter, 1993

Kevin Carter tagja volt a Bang-Bang Klubnak, a négy fotóriporterből álló csapatnak. a Klub célja a dél-afrikai apartheid rendszer bemutatása volt. Carter 1993-ban egy szudáni faluban, Ayodban fotózta le ezt a kislányt, aki az etetőközpont felé tartott de összeesett a kimerültségtől. Miközben a gyermeket fotózta, egy keselyű szállt le a gyermek mögé és figyelte. Carter nem avatkozott közbe, de 20 perc elteltével elzavarta a keselyűt, a lány pedig továbbment a központ felé. Ezután állítása szerint rágyújtott és elkezdett sírni.

A New York Times publikálta a fotót, az olvasók pedig kíváncsiak voltak mi történt a kislánnyal, és erősen bírálták a fotóst, amiért elmulasztotta a segítséget. Később kiderítették, hogy a gyermek túlélte, de 14 évvel később meghalt maláriában. Ez a fotó Pulitzer díjat is kapott.

Kevin Carter 1994 júliusában öngyilkosságot követett el. „A gyilkosságok, a holttestek, a harag és a fájdalom élénk emlékei kísértenek.” – írta búcsúlevelében. 2010-ben film készült történetükről, A Bang Bang Klub címmel.

Albert Einstein – Arthur Sasse, 1951

Albert Einstein - Arthur Sasse, 1951

1951. március 14-én Einstein 72. születésnapját ünnepelte a Princetoni Egyetemen. Az egész estés buli kifárasztotta az idős tudóst, akit egész este fotósok vettek körül. A parti után beszállt egy kocsi hátsó ülésére Dr. Frank Aydelotte, az Institute for Advanced Study egykori elnöke és felesége közé, akik felajánlották Einsteinnek, hogy hazafuvarozzák.

A kocsiban már annyira elege volt a fotósokból, hogy mosoly helyett kidugta a nyelvét. Ezt a pillanatot kapta el Arthur Sasse, az UPI fotóriportere.

Einsteinnek annyira megtetszett ez a fotó, hogy ezentúl mindenhol ezt használta, ha kértek róla egy képet. Az egyik fotót aláírta a fotóriporternek is, ami 2017-ben egy aukción 125.000 dollárért kelt el.

The Hindenburg Disaster – Sam Shere, 1937

The Hindenburg Disaster - Sam Shere, 1937

Az LZ 129 Hindenburgot a Harmadik Birodalom és az Amerikai Egyesült Államok közötti utakra tervezték. Első repülésére 1936. március 4-én indult Friedrichshafenből. Alig több mint egy év múlva, a szezon első amerikai útján nagy tömeg várta a léghajót lakehursti uticéljánál.

Az idő nagyon rossz volt, ezért várni kellett a leszállással. A hajóból folyamatosan hidrogént engedtek ki, hogy csökkentsék a gázmennyiséget. 60 méterre a földtől a hidrogén máig tisztázatlan körülményektől lángra lobbant, és a hatalmas tűzben megsemmisült a léghajó.
Közel kéttucatnyi sajtós volt szemtanúja a helyszínen, köztük Sam Shere is, akik a leghíresebb képet készítette a katasztrófáról.

A világ szinte minden újságja lehozta a képet, illetve ez lett az első Led Zeppelin album borítóképe is.

A balesetben a fedélzeten lévő 97 ember közül 35-en (13 utas és a legénység 22 tagja) haltak meg. Ez a katasztrófa jelentette a léghajózás végét.

Winston Churchill – Yousuf Karsh, 1941

Winston Churchill - Yousuf Karsh, 1941

1941-ben Lengyelország, Franciaország és Európa nagy részét is elfoglalták a náci csapatok. Egyedül a szigetország pilótái, katonái és tengerészei, valamint a Nemzetközösség tartották magukat. 1941. decemberében, miután a japánok megtámadtak a Pearl Harbort, Churchill meglátogatta Ottawában a Parlamentet, hogy köszönetet mondjon Kanadának és a szövetségeseknek segítségért.

Karsh feladata volt portrét készíteni Churchillről. Amíg a fényeket készítette elő, Churchill rágyújtott egy szivarra. Karsh nem akarta, hogy a szivar is a portrén legyen, ezért megkérte Churchillt, hogy tegye le. Mivel ennek nem tett eleget, kikapta a szivart Churchill szájából egy pardon kíséretében. A dühös arc ennek a mozdulatnak az eredménye.

Egy másodperc után már mosolygott, mint egy igazi diplomata, ám a fotó már elkészült.
A forgatás után meg is jegyezte: „Maga biztosan rá tudna venni egy üvöltő oroszlánt is, hogy nyugton maradjon, amíg lefényképezi.”

A bemutatott képekről a Time magazin 100 Photos című válogatásában olvashatsz bővebben.

Share This